Vihdin seurakuntatalolla vietettiin 20.5.2014 Pumppu-hankkeen Vihdin ja Karkkilan alueen osion päätösseminaaria. Seminaarissa kuultiin, mitä kaikkea hankkeessa on saatu aikaan yksilön elämänkaaren mittaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Alueella on hankeyhteistyön aikana toteutettu useita opinnäytetöitä, erilaisia teemapäiviä, tapahtumia ja konseptien pilotointeja eri ikäryhmille. Toiminnassa on korostunut toimijoiden välinen yhteistyö ja pääyhteistyökumppanina on toiminut Perusturvakuntayhtymä Karviainen.
Laurea Lohjan lehtori Ulla Lemström ja sairaanhoitajaopiskelijat Tiia Linden, Saara Luokkanen ja Sini Pitkänen esittelivät Hyvää lapsen tähden -salkkua, joka kehitettiin päiväkoti-ikäisten lasten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tavoitteena on antaa lapsille tietoa terveellisen ravinnon ja hyvän unen merkityksestä leikillisin keinoin. Salkkua on esitelty päiväkodeissa, ja se on saanut erittäin positiivisen vastaanoton sekä lapsilta että vanhemmilta.
Lehtori Anne Makkonen kertoi, miten hankkeessa opetettiin toiminnallisella tavalla kansansairauksia yläasteikäisille nuorille. Laurea Lohjan sairaanhoitajaopiskelijat tuottivat projektin aikana oppilaille tietoa kansansairauksista, omaan terveyteen vaikuttamisesta ja ensiaputaidoista. Vastaavasti sairaanhoitajaopiskelijat syvensivät omaa tietoaan kansansairauksista.
Toteutuksesta saatu palaute oli erittäin hyvää: suurin osa koululaisista koki aktivoituneensa oman terveyden ajatteluun ja saaneensa varmuutta ensiapua vaativassa tilanteessa toimimiseen.
|
Anne Makkonen ja Ritva Räikkönen, esittelyssä itsehoitopisteelle toteutettu hyvinvoinnin seurantavihkonen. |
Hankkeen aikana Nummelan ja Karkkilan terveysasemille toteutettuja itsehoitopisteitä esitteli Perusturvakuntayhtymä Karviaisen avohoidon osastonhoitaja Ritva Räikkönen. Pisteet ovat olleet asiakkaiden käytössä muutaman kuukauden ja saaneet terveysasemien asiakkailta ja henkilökunnalta erittäin positiivisen vastaanoton.
Asiakkaat ovat kiitelleet mahdollisuutta omatoimiseen terveydestä huolehtimiseen. Itsehoitopisteet ovat vapauttaneet hoitajaresursseja ja lisänneet asiakkaiden valinnanvapautta. Pisteiltä alkuvuoden aikana kerätty asiakaspalaute on myös ollut pääosin erittäin hyvää.
|
Anne Karvinen kertoi ikäihmisille järjestetyistä teemapäivistä. |
Nummelan Kaarikeskussäätiön vastaava sairaanhoitaja Anne Karvinen esitteli Kaarikeskuksessa järjestettyjen teemapäivien toiminta-ajatusta ja toteutuksia. Teemapäivien tavoitteena oli ikäihmisten tietoisuuden lisääminen omasta terveydestä ja hyvinvoinnista neljää näkökulmaa käyttäen: fyysinen hyvinvointi, liikunta, turvallisuus ja sosiaalisuus. Palaute teemapäivistä on ollut todella hyvää ja kevään 2014 päivien suuret väkimäärät yllättivät järjestäjätkin.
|
The Extra-Terveellinen -pelistä kertoi Noora Montonen. |
Myös sähköisiä menetelmiä on käytetty hyvinvointitietouden lisäämiseen kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Lehtori Liisa Ranta ja tutkimusassistentti Noora Montonen kertoivat sähköisestä hyvinvointirepusta (
www.laurea.fi/hyvinvointireppu) ja -polusta, terveyden edistämiseen kehitetystä nettipelistä (
http://extra-terveellinen.fi) ja Hyvinvointiverkoston nettisivuista (
www.hyvinvointiverkosto.fi).
Sähköisiä menetelmiä hyödynnettiin myös esittämällä PTKY Karviaisen työikäisten palvelupäällikkö Minna Luodon haastattelu videotervehdyksen muodossa. Luoto esitteli monipuolisesti hankkeen aikana toteutunutta yhteistyötä ja kiitteli hyvin sujuneesta tuloksellisesta yhteistyöstä.
PTKY Karviaisen veteraanineuvoja Jari Kämäräinen esitteli ikääntyneille suunnatun terveyskyselyn tuloksia. Kysely toteutettiin yhteistyössä Laurean sairaanhoitajaopiskelijoiden ja Karviaisen ikäkeskuksen kanssa, ja tuloksista havaittiin, että ikäihmiset ovat aktiivisia oman terveytensä suhteen. Tärkeää on yksinäisyyteen puuttuminen ja riskiryhmien tukeminen.
|
Tarja Meristö kertoi hankkeen saaneen paljon näkyvyyttä paikallisessa lehdistössä. |
Yliopettaja Tarja Meristö summasi loppupuheenvuorossaan osion tuloksia ja totesi, että osaamisen kehittyminen on havaittavissa useilla eri osa-alueilla. Opittuja asioita on pystytty siirtämään käytäntöön, ja alueen toimijoiden innokkuus ja osallistuminen ovat olleet avainroolissa. Alueelta löytyi paljon hyviä yhteistyökumppaneita, jotka sitoutuivat aktiivisesti tekemiseen omien kiireidensäkin keskellä. Toimijoiden välisen yhteistyön avulla pystytään tukemaan yksilön hyvinvointia kaikissa elämänkaaren vaiheissa.
Teksti: Noora Montonen, Laurea-ammattikorkeakoulu
Kuvat: Mirkka Pirilä, Laurea-ammattikorkeakoulu