perjantai 14. helmikuuta 2014

Yhteistyöllä kohti saumatonta ja joustavaa hoitopolkua - polkutyöpaja 28.1.2014

Laurea Lohjan sairaanhoitajaopiskelijat Anne Nyholm ja Niina Åman esittelivät Lohjan sairaalan ja perusturvakuntayhtymä Karviaisen edustajille näkemyksiään ja kehitysehdotuksiaan koskien sepelvaltimotautia sairastavan henkilön kotiutumista ja perusterveydenhuollon piiriin siirtymistä erikoissairaanhoidon puolelta.  Opiskelijoiden esittelemät kehitysehdotukset liittyivät muun muassa erilaisiin keinoihin, miten potilasta voidaan ohjata ja voimaannuttaa. 

Polkukuvaukset ja kehitysehdotukset ovat syntyneet osana opinnäytetyötä, jossa tekijät ovat selvittäneet focus group -haastattelun avulla Lohjan sairaalan erikoissairaanhoidon ja Karviaisen perusterveydenhuollon työntekijöiden näkemyksiä sydänsairautta sairastavan potilaan hoitopolusta. Kehitysehdotukset tullaan julkaisemaan kokonaisuudessaan myöhemmin tänä keväänä valmistuvassa opinnäytetyössä.
Opiskelijoiden esityksestä ja kehitysehdotuksista käytiin vilkasta keskustelua ja esiin nostetut ehdotukset saivat kuulijoilta erittäin positiivisen vastaanoton. Opiskelijoiden esityksen kattavuutta kiiteltiin, tekijät olivat osanneet nostaa esiin olennaiset asiat. Monet aiheet ovat arkisia, mutta niihin ei ole osattu kiinnittää tarpeeksi huomiota kaiken perustekemisen keskellä.


Kaiken kaikkiaan tilaisuus oli erittäin onnistunut ja antoi varmasti eväitä jatkoon niin opinnäytetyön tekijöille kuin terveydenhuoltoalan henkilöstöllekin. Yhteistyöllä ja yhteisellä kehittämisellä pystytään luomaan saumaton ja joustava hoitopolku, joka edesauttaa parhaalla mahdollisella tavalla sepelvaltimotautia sairastavan kuntoutumista ja terveyden ylläpitoa siirryttäessä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.

Kehitysehdotusten taustalla paljon tiedonhankintaa
Toinen opinnäyteyön tekijöistä, Anne Nyholm kertoi, että opinnäytetyön tekeminen on ollut pitkä prosessi, mutta se on sujunut kaiken kaikkiaan hyvin. Haasteita on ollut niin tekijöiden omien kuin organisaatioidenkin aikataulujen yhteensovittamisessa. Tapaamisten henki on kuitenkin ollut erittäin rento ja kaikilta osapuolilta on löytynyt innostuneisuutta yhteistä kehittämistä kohtaan. Haastatteluiden menetelmänä käytetty focus group -metodi tuki hyvin haastattelutilanteita ja keskustelu soljui sujuvasti aihepiirien mukaan.

Kysyttäessä miten Anne näkee ammatillisen osaamisensa kehittyneen opinnäytetyöprosessin aikana, hän kertoi ,että työn tekemisen myötä on tullut varmuutta kirjoittamiseen ja tutkitun tiedon hankintaan. Työyhteisön kehittämisen kannalta työ on auttanut hahmottamaan, miten paljon taustatietoa kehittämistyöhön vaaditaan. Opinnäytetyön myötä on tullut ammatillista kasvua ja varmuutta, sekä voimistunut tunne moniammatillisuuden tärkeydestä.
Annen mukaan työpajatilaisuus oli erittäin onnistunut ja tilaisuuden tunnelma oli rento, vaikka opinnäytetyön tekijöitä jännittikin melkoisesti. Tilaisuuteen oli kutsuttu juuri oikeat henkilöt, joilta saatiin työn kannalta olennaista tietoa ja palautetta. Tilaisuudessa käyty keskustelu vahvisti tekijöiden näkemyksiä ja antoi paljon eväitä työn loppuunsaattamiseen.

Teksti: Noora Montonen, Laurea-ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti