Pumppu-hankkeen Vihdin ja Karkkilan alueen hyvinvointipalveluiden kehittämisprojektissa suunnittelimme opiskelijaryhmämme kanssa siirrettävän itsehoitopisteen nuorille, jonka tarkoituksena on yläasteikäisten ja lukiolaisten terveyden edistäminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä terveysvalistus. Kävimme haastattelemassa kahta kouluterveydenhoitajaa Vihdissä, joista toinen oli lukion ja toinen yläasteen terveydenhoitaja. Lähdimme kartoittamaan nuorten tilannetta pyytämällä heitä kirjoittamaan meille kuvitteellisia tarinoita terveyden edistämisestä. Tarinoissa päähenkilöinä oli Matti tai Maija, ja hahmojen kautta saimme ajankohtaista tietoa nuorten maailmasta ja fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kokonaisvaltaisesta tilasta.
Valitettavasti emme saaneet tarinoita kuin lukiolaisilta, joilla oli meneillään syventävän terveystiedon kurssi, ja tarinoiden kokonaismäärä jäi 11 kappaleeseen. Tarinoista kuitenkin sai kuvaa siitä, mikä monella nuorella askarruttaa mieltä ja mihin he haluaisivat tukea. Muun muassa seksuaalisuus, sukupuolitaudit, päihteet, masennus, jaksaminen ja stressi olivat aiheita, jotka olivat mietityttäneet nuoria. Harmillista, että aikataulun tiukkuuden vuoksi emme ehtineet saada yläasteen oppilailta tarinoita luettavaksemme, mutta kouluterveydenhoitajan haastattelun pohjalta saimme selville, että päihteet ja seksuaalisuus olivat avainasemassa heidän ikäisten ajatuksissa.
Tarkoituksena on, että nuoret saavat suunnitella koulussa ryhmätöinä esityksiä, joiden aiheina on kirjoituksista esille tulleet asiat. Toteutukset voivat olla postereita, maalauksia tai tiedotteita, tai mitä tahansa koulun resurssit huomioon ottaen. Ainoastaan luovuus rajana! Tämän jälkeen lukiolaisten suunnittelemat pisteet toteutetaan koulun yhteisissä tiloissa ja nuoret tutustuvat näyttelyihin itsenäisesti. Yläasteikäiset sen sijaan osallistuvat Turvapäivään keväällä ja suunnittelevat sekä toteuttavat tapahtumaan aiheiden pohjalta hyvinvointipisteitä, tutustuen samalla toistensa pisteisiin ja keräävät pisteitä Hyvinvointipassiin. Passin täyttyessä se palautetaan ja sen myötä opiskelijat osallistuvat arvontaan, jossa palkinnot ovat esimerkiksi Liikuntatoimen liikuntapusseja.
Esittelimme projektimme seminaarissa 4.3.2013, ja tapahtumapaikkana oli Vihdin Luksia. Mukana olivat Laurean Lohjan opiskelijat esityksineen sekä lisäksi järjestöjä ja joitain yrityksiä. Iltapäivä oli kaiken kaikkiaan tunteita ja keskustelua herättävä, ja oli virkistävää huomata, kuinka ihmiset olivat suurella mielenkiinnolla mukana tapahtumassa - sekä kuulijoina että puhujina! Kommunikoinnilla saadaan ääni kuulumaan ja sana kiertämään, ja sen avulla teemme ainakin Vihdistä paremman paikan elää!
Teksti: Laurea Lohjan opiskelija